Media o nas

Nasz projekt od początku cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony mediów lokalnych i ogólnopolskich. Poniżej zapraszamy do lektury artykułów oraz wysłuchania wywiadów na temat ProBioVege.

Wykorzystanie makuchów do produkcji żywności przyszłości.
Rozmowa z dr. inż. Łukaszem Łopusiewiczem

27.03.2023

Z podcastu dowiesz się m.in.: – czym są makuchy, skąd się je bierze, – jak ciekawie można wykorzystywać surówce, które są produktem ubocznym przy produkcji żywności, – jaki wpływ na nasze zdrowie ma dodatek makuchów do żywności oraz spożycie żywności na bazie tych surowców, – jak maluchny mogą wzbogacać pieczywo bezglutenowe w wartości odżywcze i strukturalne, – dlaczego istnieje potrzeba produkcji alternatyw dla produktu pochodzenia zwierzęcego w naszej diecie, – jakie ciekawe badania prowadzi zespół dr Łopusiewicza na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie.

Nasz ser smakuje i pachnie jak camembert a nie ma dodatku mleka. Rozmowa z dr inż. Łukaszem Łopusiewiczem

21.03.2023

Naukowcy ze Szczecina opracowali roślinny camembert bez dodatku mleka. Wykorzystują do tego makuchy.

– Trzeba podkreślić, że makuchy to wytłoczone nasiona, pozbawione oleju, ale całe bogactwo nasion pozostało, mam na myśli białka, polisacharydy, witaminy, składniki odżywcze. Do tej pory to wszystko się marnowało – tłumaczy dr Łukasz Łopusiewicz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.

Sery powstałe w ten sposób smakują i pachną niemal jak oryginały, a w dodatku mają wysoką zawartością białka.

O żywności roślinnej, alternatywach nabiału i trendzie zero waste

3.03.2023

Makuchów, czyli tego, co pozostaje po wytłoczeniu oleju z nasion lnu, czarnuszki czy słonecznika, można użyć – uwaga – do produkcji smacznych i wartościowych jogurtów czy serów, w tym serów typu Camembert czy Roquefort!
Polscy naukowcy opracowali sposoby na to, by przeistoczyć roślinną pulpę w fermentowane zamienniki nabiału, bogate w probiotyki, białko, błonnik i przeciwutleniacze. To świetna propozycja zarówno dla wegetarian i wegan, jak i osób na diecie bezmlecznej czy niskotłuszczowej. No i wpisuje się to w trend zero waste.
O tym, jak nakłonić makuchy do przemiany w roślinne zamienniki jogurtów czy serów oraz kiedy te produkty trafią do sklepów, rozmawiamy z dr hab. inż. Łukaszem Łopusiewiczem z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Rewolucja w wegańskiej żywności. Rozmowa z dr. inż. Łukaszem Łopusiewiczem

18.01.2023

Gościem Karoliny Holki w Kronice Obrazie Dnia był dr inż. Łukasz Łopusiewicz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. Główny temat rozmowy to badania naukowców z ZUT. Roślinne zamienniki nabiału produkują w oparciu o tanie i łatwo dostępne produkty uboczne roślin oleistych, tzw. makuchy.

Projekt ProBioVege- artykuł z serwisu roslinniejemy.org

21.03.2022

Czym są makuchy? Czy można stworzyć produkty z makuchów? Jakie szanse na rozwój w Polsce ma innowacyjny projekt ProBioVege? Na czym on polega i kto się nim zajmuje? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.

Stacja Innowacja odc. 61

3.03.2022

Program prezentujący projekty i produkty polskich twórców, które podbijają zagraniczne rynki. Przewodnikiem po innowacyjnych rozwiązaniach będzie Radek Brzózka

ZUT w Eterze, cz. 35 "Będziemy zajadać makuchy" dr inż. Łukasz Łopusiewicz, WNOŻiR

14.12.2021

Tym razem gościem studio „ZUT w Eterze” jest dr inż. Łukasz Łopusiewicz z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Dostali 13 grantów na badania z zakresu nauk ścisłych i technicznych

04.12.2021

Z programu MINIATURA 5 sfinansowane zostaną projekty, które prowadzą dr inż. Łukasz Łopusiewicz, dr inż. Paweł Dunaj, dr inż. Anna Żywicka, dr inż. Jarosław Antoni Błyszko, dr inż. Mariusz Leus. W programie OPUS 21 zostaną sfinansowane badania dra Wojciecha Sałabuna, prof. Ewa Mijowska, dr Xin Wen. Laureaci PRELUDIUM 20 to Paweł Karol Frankowski, Oliwia Paszkiewicz, Joanna Jabłońska i Klaudia Maślana.

Najnowsze wydanie Nawigatora pt. Strategia Plant based"

04.10.2021

W ramach cyklicznego wydarzenia portalu Food Fakty ukazał się najnowszy numer Nawigatora w którym można przeczytać o założeniach projektu 

Zobacz więcej:

Naukowcy z ZUT opracowali roślinny "Camembert" bez dodatku mleka

7.02.2023

https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C95227%2Cnaukowcy-z-zut-opracowali-roslinny-camembert-bez-dodatku-mleka.html?fbclid=IwAR0akawfWH7ak7iDBPHUHt-DtQ-AjwvaU_us6zvE5tkMY1aW4oxQsyUomcU

Polski wynalazek zapewni wyższą odżywczą produktom wegańskim

11.01.2023

https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C94982%2Cpolski-wynalazek-zapewni-wyzsza-wartosc-odzywcza-produktom-weganskim.html

https://biotechnologia.pl/biotechnologia/polski-wynalazek-zapewni-wyzsza-wartosc-odzywcza-produktom-weganskim,22048

https://bydgoszcz.tvp.pl/65595220/polski-wynalazek-zapewni-wyzsza-wartosc-odzywcza-produktom-weganskim

  https://www.polskieradio.pl/395/7784/Artykul/3101172,polish-scientists-find-way-to-boost-nutritional-value-of-vegan-products

https://odzywianie.wprost.pl/produkty/11041210/wazne-odkrycie-naukowcow-ze-szczecina-to-dobra-wiadomosc-dla-wegan.html

https://www.mp.pl/kurier/314592,makuchy-na-zdrowie

https://www.ezaf.pl/wpisy/innowacyjny-pomysl-na-zwiekszenie-wartosci-odzywczej-produktow-weganskich,5740

https://zielona.interia.pl/eko-technologie/news-polacy-chca-zrewolucjonizowac-weganska-zywnosc-ma-byc-bardzi,nId,6527564

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1519867%2Cpolski-wynalazek-zapewni-wyzsza-wartosc-odzywcza-produktom-weganskim.html

https://www.esculap.com/news/164570/polski-wynalazek-zapewni-wysz-warto-odywcz-produktom-wegaskim

15.07.2021

https://szczecin.naszemiasto.pl/uroczysta-gala-osobowosc-roku-2020-za-nami-statuetki/ar/c1-8370526

24.06.2021

ZUT dla wegan i wegetarian

5.05.2021

https://www.super.fm/wiadomosci/1056/zut-dla-wegan-i-wegetarian

Makuchy potencjałem żywności roślinnej i zamienników mleka?

7.04.2021

https://www.portalspozywczy.pl/zywnosc-roslinna/wiadomosci/makuchy-potencjalem-zywnosci-roslinnej-i-zamiennikow-mleka,197469.html

Młodzi naukowcy z ZUT-u w gronie najzdolniejszych w Polsce! Otrzymali 4,5 mln zł na realizację swoich innowacyjnych pomysłów

08.11.2020

Naukowcy z ZUT w gronie najzdolniejszych

07.11.2020

Projekty naukowców z ZUT-u wyróżnione

06.11.2020

Naukowcy z ZUT-u w gronie najzdolniejszych badaczy w Polsce. Nie uwierzysz co wymyślili

06.11.2020

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w gronie najzdolniejszych badaczy w Polsce

05.11.2020

Przepis na innowację: połączyć tradycję z nowoczesnością

05.11.2020

Projects of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin financed under the Lider program

08.10.2020

XI Edycja Programu Lider

Projekt w programie LIDER

Wegetariańskie przekąski ze Szczecina

7.04.2021

11.01.2023

ZUT dla wegan i wegetarian

ZUT dla wegan i wegetarian

https://www.super.fm/wiadomosci/1056/zut-dla-wegan-i-wegetarian

Projekty naukowców z ZUT-u wyróżnione

06.11.2020

Do konkursu zgłosiło się ponad 250 badaczy z całej Polski, z których organizatorzy wybrali 60 najlepszych – w tym troje ze szczecińskiej uczelni. – Teraz pozostaje tylko urzeczywistnić zwycięskie projekty – mówi jeden z wyróżnionych, doktor inżynier Łukasz Łopusiewicz. – Nasze pierwsze produkty będą gotowe mniej więcej za rok, ponieważ nasz projekt jest podzielony na trzy główne etapy odnoszące się właśnie do tych grup produktów, więc myślę, że po roku pierwsze produkty będą dostępne do komercjalizacji.

Naukowcy z ZUT-u w gronie najzdolniejszych badaczy w Polsce. Nie uwierzysz co wymyślili

06.11.2020

Zakończyła się XI edycja programu „Lider” – konkursu, który skierowany jest do młodych naukowców na innowacyjny koncept badawczy. Narodowe Centrum Badań i Rozwoju doceniło trzy projekty, które opracowali badacze z dwóch wydziałów Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w gronie najzdolniejszych badaczy w Polsce

05.11.2020

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju doceniło trzy projekty, które opracowali badacze z dwóch wydziałów Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Przepis na innowację: połączyć tradycję z nowoczesnością

05.11.2020

Zapraszam do lektury wywiadu z panem dr inż. Łukasz Łopusiewiczem z Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Projects of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin financed under the Lider program

08.10.2020
Young scientists of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin obtained over PLN 4.4 million for their projects. The funding was allocated under the Lider program organized by the National Center for Research and Development. Dr Eng. Łukasz Łopusiewicz of the Faculty of Food Sciences and Fisheries will realize the project “Development of innovative bioactive fermented vegan food products from selected cake available on the Polish market / ProBioVege”, with co-financing of over PLN 1.3 million.

XI Edycja Programu Lider

Szanowni Państwo, w życiu trzeba mieć cel. Jakąś ideę, której chcemy się poświęcić. Sądzę, że to z tej prostej prawdy wynika sukces Programu LIDER. Programu, który od 12 lat przyciąga młodych pasjonatów nauki, pragnących zbudować swój ze- spół i pokierować obiecującym projek- tem badawczo-rozwojowym.

Projekt w programie LIDER

Stowarzyszenie Natureef i nasz członek- firma EdPol są jednymi z partnerów w projekcie „Rozwój innowacyjnych bioaktywnych fermentowanych wegańskich produktów spożywczych z wybranych makuchów dostępnych na rynku polskim” o akronimie ProBioVege. Projekt realizowany jest w ramach XI edycji programu Lider NCBR. Kierownikiem projektu jest pracownik CBIMO, dr inż. Łukasz Łopusiewicz. Budżet projektu: 1 328 757,50 zł . Projekt startuje w styczniu 2021 i potrwa 36 miesięcy. Efektem projektu będzie opracowanie innowacyjnych i probiotycznych a także przyjaznych dla wegan przekąsek i napojów z makuchów.

Wegetariańskie przekąski ze Szczecina

Zdrowe i smaczne jedzenie dla wegan i wegetarian? To możliwe. Szczecińscy naukowcy pracują nad produktami, które będą spełniały oba te warunki.