Makuchy i nasze produkty

Makuch to produkt uboczny tłoczenia oleju na zimno. Po pozyskaniu oleju z nasion, w samym wytłoku pozostaje wiele cennych składników takich jak białka, polisacharydy oraz substancje przeciwutleniające. Do projektu wybrano 7 makuchów dostępnych na polskim rynku.

Makuch z amarantusa

Białko wchodzące w skład nasion amaratusa charakteryzuje się wyższą wartością biologiczną niż białko mleka, a zatem stanowi idealny surowiec do produkcji niemlecznych napojów będących analogami mleka. Zaliczające się do białek albuminy są bogate w aminokwasy egzogenne takie jak np. lizyna, zaś globuliny w metioninę, cystynę i cysteinę. Właściwościami zdrowotnymi inhibitorów trypsyny (albuminy) jest zdolność do przyśpieszania przepływu żółci do dwunastnicy, w następstwie czego wzrasta szybkość metabolizmu cholesterolu LDL w wątrobie, co w konsekwencji przyczynia się do spadku stężenia LDL we krwi. [1]
[1] Szwejkowska Beata, Bielski Stanisław. 2012. Wartość prozdrowotna nasion szarłatu (Amaranthus cruentus L.). Postępy Fitoterapii 4.
wiesiołek

Makuch z wiesiołka

Nasiona wiesiołka zawierają w swoim składzie m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe- kwas linolowy ok. 76% i kwas gamma-linolenowy (GLA) ok. 9%. Wartość zdrowotna GLA obejmuje zdolność do usprawniania przepływu krwi w naczyniach krwionośnych, zdolność do regulacji matabolizmu kwasów tłuszczowych oraz zdolność do pobudzania enzymu oksydoreduktazy. Objawami niedoboru kwasu gamma-linolenowego w organizmie jest sucha, mało elastyczna skóra, na której ze wzmożoną intensywnością pojawiają się zmarszczki, pęknięcia i rany. Ponadto nasiona wiesiołka bogate są w cynk, selen, magnez, wapń oraz witaminę E [1,2].
[1] Kondratowicz-Pietruszka Elżbieta. 2010. Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów roślinnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie nr 841. [2] Kaźmierska Agnieszka, Gawor Ewa. 2015. Wpływ oleju z wiesiołka na skórę, ze szczególnym uwzględnieniem działania kwasu gamma-linolenowego (GLA). Kosmetologia Estetyczna 4.
Nigella sativa or Black cumin with a spoon

Makuch z czarnuszki

Olejek eteryczny wchodzący w skład całkowitego oleju nasion czarnuszki zawiera m.in. tymochinon, czyli substancję o szerokich właściwościach prozdrowotnych. Pośród nich na szczególną uwagę zasługuje aktywność przeciwnowotworowa. Wykazano działanie cytotoksyczne tego związku przeciwko guzowi Ehrlicha, chłoniakowi puchlinowemu Daltona, gruczolakowi trzustki czy mięsakowi macicy. Ponadto związek wywołuje apoptozę komórek HEp-2 gruczolaka krtani, kostniakomięsaka oraz raka okrężnicy. Do innych właściwości prozdrowotnych tymochinonu zaliczyć można działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i hepatoochronne [1].
[1] Mańkowska Dorota, Bylka Wiesław. 2009. Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna. Herba polonica 55.
Close up photo of sunflower seeds in wooden bowl over grey background. High quality photo

Makuch ze słonecznika

Pestki słonecznika charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą i prozdrowotną. W ich skład wchodzi m.in. wysoka zawartość witaminy E oraz witamin z grupy B. Obie te witaminy wspomagają leczenie wszelkich zaburzeń układu nerwowego. Dodatkowo pestki słonecznika są źródłem fitosteroli, które w organizmie człowieka przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów, a także bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza tych z grupy omega – 6 [1].
[1] Achremowicz Bogdan, Ceglińska Alicja, Darmetko Monika, Haber Tadeusz, Jankowska Joanna, Karpiński Piotr, Obiedziński Mieczysław, Tarasiewicz Renata. 2017. Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1.

Makuch z sezamu

Nasiona sezamu zawierają dwie unikalne substancje tj. sezaminę i sezamolinę, z których powstają sezamol i sezaminol, czyli związki o silnym działaniu przeciwutleniającym. Wykazano, iż właściwości zdrowotne tych związków obejmują m.in. zdolność do obniżania poziomu cholesterolu u ludzi oraz zdolność do zapobiegania wysokiemu ciśnieniu krwi u zwierząt. Ponadto nasiona sezamu są bogatym źródłem miedzi, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu, cynku i witaminy B1 [1].
[1] Anilakumar Kandangath Raghavan, Pal Ajay, Khanum Farhath, Bawa Amarinder Singh. 2010. Nutritional, medicinal and industrial uses of sesame (Sesamum indicum L.) seeds- an overview. Agriculturae Conspectus Scientificus 75.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makuch z lnianki

Nasiona lnianki zawierają około 40% tłuszczu. Jego wysoka wartość odżywcza wynika przede wszystkim z profilu kwasów tłuszczowych, gdyż ponad połowę całej puli kwasów tłuszczowych stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), z których największy udział przypada dla kwasu α-linolenowego i kwasu linolowego. Badania udowadniają, że nasiona tej rośliny po spożyciu wykazują działanie przeciwcukrzycowe oraz przeciwdziałają otyłości, a ponadto ich ekstrakty wykazują aktywność antyoksydacyjną [1].
[1] Ratusz Katarzyna, Symoniuk Edyta, Wroniak Małgorzata, Rudzińska Magdalena. 2018. Bioactive compounds, nutritional quality and oxidative stability of cold-pressed camelina (Camelina sativa L.) oils. Applied Sciences 8.
Cannabis, Cannabis seeds, Cannabis leaves, Cannabis oil Placed on a green board on a wooden floor.

Makuch z konopi

Nasiona konopne zawierają w swoim składzie 20-25% białka, 28-35% oleju oraz kwas fitynowy, choliny, trigoneliny, lecytyny, chlorofil, witaminę K oraz tokoferole. Ponadto bogate są w witaminę E, żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez. Olej konopny zawiera do 4% kwasu γ-linolenowego (GLA) a także znaczącą ilość kwasu linolowego i α-linolenowego. W skład nasion konopi wchodzą także związki zwane kannabinoidami. Pośród nich wyróżnia się głównie THC (Δ9 -tetrahydrokannabinol), który wykazuje działanie psychoaktywne, oraz CBD (kannabidiol), który nie powoduje odurzenia narkotycznego. Co ciekawe, CBD może zmniejszyć psychoaktywny efekt THC. Oba związki znalazły zastosowanie w medycynie m.in. w zmniejszaniu bóli neuropatycznych, leczeniu stwardnienia rozsianego czy zespołu Touretta. [1]
[1] Kaniewski Ryszard, Pniewska Irena, Kubacki Andrzej, Strzelczyk Małgorzata, Chudy Magdalena, Oleszak Grzegorz. 2017. Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza. Postępy fitoterapii 2.

Przykłady produktów opracowanych przez zespół ProBioVege

Suszony rozpyłowo napój roślinny

Napój w typie mleka

Produkt w typie sera Camembert

Od makuchu do przekąski

 Zapraszamy do lektury naszych publikacji

Makuchy i nasze produkty